Vitiligo Q&A in Macedonian

Download Vitiligo Q&A in Macedonian (pdf, 824 kB). Special thanks to Dr. Natasa Teovska for assistance in translation.

"Витилиго: Прашања и одговори"

Главни точки:
• Витилиго е нарушување во пигментацијата што резултира со појава на асимптоматски
бели макули, на било која возраст и кое може да има сериозни последици врз психичката
состојба на пациентот.
• Се јавува на сите типови на кожа и на сите возрасти и подеднакво и кај мажи и кај жените.
• Витилиго се смета за автоимуна болест со основни генетски предиспозиции во повеќето
случаи.
• Витилиго не е предизвикан од лошата медицинска нега.
• Личното однесување или состојба на умот може да играат важна улога во справувањето со
болеста.
• Витилиго никогаш не е заразна болест, но инфективни агенси очигледно можат да имаат
индиректна улога во некои случаи.
• Витилиго не е поврзан со погрешен начин на исхрана, но правилната исхрана може да
помогне.
• Се чини дека витилиго не е директно поврзан со загадувањето, но животната
средина игра голема улога во развојот на витилиго.
• Витилиго не е директно генетски наследен.
• Ширењето на болеста може да биде запрено во околу 75% од случаите, доколку тоа се
побара.
• Иако не е достапен лек за секој случај, соодветно медицинско и/или хируршко лекување
може да даде задоволувачки резултати во над 75% случаи.
• Бидете оптимисти! Не е точно дека нема ништо не може да се направи доколку боледувате
од витилиго. Всушност, токму спротивното е точно и различни истражувања се
спроведуваат во целиот свет за да се најде лек за витилиго.

image description

I support the petition to designate June 25 as Vitiligo World Day and save millions of people worldwide from social isolation and persecution.

All

Famous vitiligans

FAQ

All FAQs

To download this free file, please tell us a little bit about yourself.

Close